Marcați
Pensiile vor fi indexate cu 6% în 2024
7.12.2023, 19:20
Pensiile pentru limita de vârstă va fi indexată în 2024 doar cu aproape 6 la sută, în condițiile în care inflația pentru anul în curs este prognozată la nivel de peste 13 procente. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, declară că se caută soluții pentru a crește venitul celei mai vulnerabile pături sociale, însă nu a menționat care ar fi acestea.

Prognoza privind indexarea pensiilor și a alocațiilor sociale în 2024 a fost prezentată în cadrul discuțiilor pe marginea bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor, care a fost adoptat de Parlament în prima lectură.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: În anul 2024 vom asigura pensia limită de vârstă pentru 530 de mii 643 de pensionari. Prensia medie va fi de 3.965 de lei. Indexarea pensiilor pentru 2024 va fi de 6%. Deoarece am crescut pensia minimă cu 120% față de 2021 ș în 2024 vom aloca 2 miliarde 411 milioane lei pentru a asigura acoperirea diferenței până la pensia minimă.

Anunțul privind indexarea cu doar 6 la sută a stârnit polemici în rândul deputaților din opoziție, care susțin că Guvernul a identificat bani pentru majorarea salariilor unor funcționari de stat și mai puțin pentru creșterea veniturilor unei categorii vulnerabile a populației.

VLADIMIR ODNOSTALCO, deputat BCS: Dacă noi suntem solidari, dacă avem un buget al asigurărilor sociale solidar, de ce guvernanților li se majorează salariile de două ori, până la 50 de mii de lei, acolo este solidaritate, dar aici nu-i?

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: Cu cât a crescut bugetul în 2024 față de 2021 și care a fost inflația cumulativă. Bugetul a crescut, pensia minimă a crescut, pensia medie a crescut, pensia pe dizabilitate a crescut cu 50%. Inflația cumulativă din 2021 până în prezent este de 48%. Asta înseamană că, creșterile de pensii au fost făcute la începutul mandatului acestui Guvern înainte de criză. Dacă va fi și noi sperăm mult în 2024 creștere economică, pe lângă indexare, pensiile vor crește, inclusiv în baza acestei măsuri.

Cheltuielile totale pentru bugetul asigurărilor sociale de stat prognozat pentru 2024 depășește 42 de miliarde 722 milioane de lei, în creștere cu 10,3 puncte procentuale față de anul 2023. Cele mai multe prevederi ale documentului se referă la protecția familiei și copilului. Este vorba în special de creșterea indemnizației unice la nașterea copilului cu peste 40 la sută, adică până la 20 de mii de lei. De această indemnizație vor beneficia peste 33 de mii de familii. Alte măsuri se referă la introducerea indemnizației unice pentru perioada de încredințare a copilului adoptat, dar și extinderea cu o zi, adică până la 15 zile, a perioadei calculate pentru indemnizația paternală.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).