Marcați
Noul Consiliu Municipal Chișinău s-a întrunit astăzi în ședința
7.12.2023, 17:39
Noul Consiliu Municipal Chișinău format din 51 de aleși locali, s-a întrunit astăzi în ședința de constituire. A fost validat mandatul primarului general, Ion Ceban și cel al consilierilor locali. Deocamdată nu s-a conturat nicio coaliție, dar toți reprezentanții fracțiunilor politice s-au arătat deschiși pentru discuții și negocieri, scopul fiind stabilirea unui consens comun în beneficiul locuitorilor municipiului.

Prima ședință a Consiliului municipal Chișinău a fost prezidată conform legislației de cel mai în vârstă consilier, asistat de cel mai tânăr ales local prezent la ședință. Cei doi au fost Galina Dragan și Daniel Rotaru, ambii membri ai fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate. În cadrul ședinței a fost validat mandatul primarului Capitalei, Ion Ceban. Edilului i-au fost înmânate colanul și eșarfa de Primar, iar aleșii locali și-au primit legitimațiile de consilieri.

Executivul municipal va fi format din reprezentanții a șapte formațiuni politice. Cele mai mari fracțiuni vor fi formate de partidul Mișcarea Alternativa Națională și Partidul Acțiune și Solidaritate. Celor două formațiuni le-au revenit câte 20 de mandate. Partidul Socialiștilor are 6 mandate, iar Partidul Comuniștilor - 2. De câte un consilier vor fi reprezentate și partidul politic ”Renaștere”, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul politic Partidul Nostru.

Deși încă nu s-a conturat vreo coaliție în noul Consiliu Municipal, reprezentanții formațiunilor politice s-au declarat dispuși să poarte discuții și negocieri constructive, în interesul și beneficiul chișinăuienilor.

LILIAN CARP, consilier municipal din partea PAS: Dacă ne pasă de Chișinău și nu doar de ceea ce înseamnă politică, trebuie să ne așezăm la o masă și să discutăm de fapt cum trebuie să arate orașul Chișinău, despre felul cum trebuie construit și despre ce trebuie să facem și cum să comunicăm.

IGOR DODON, consilier municipal din partea PSRM: Mesajul socialiștilor este următorul: Noi considerăm că trebuie și vom susține orice proiect care este în interesul chișinăuienilor. Suntem gata să conlucrăm atât cu executivul, cât și cu orișicare consilier municipal din această componență.

Pe listele de consilieri se regăsesc mai mulți deputați în Parlament, de aceea formatul unor fracțiuni ar putea suferi schimbări. Lilian Carp, care a fost candidatul PAS pentru funcția de primar al capitalei și cap de listă al formațiunii pentru funcția de consilier al municipiului Chișinău, încă nu a decis dacă își va continua cariera politică în Parlament sau va renunța la funcția de deputat în favoarea celei de consilier.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că la moment, echipa pe care o conduce, este în discuții cu toate formațiunile politice reprezentate în CMC, dar încă este devreme să se vorbească despre o posibilă coaliție.

În Consiliul municipal Chișinău sunt 51 de consilieri.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).