Marcați
Parlamentul a votat în primă lectură bugetul pentru anul 2024
7.12.2023, 17:31
Bugetul de stat pentru anul 2024 a trecut de prima lectură în Parlament. Documentul a fost adoptat cu votul majorității parlamentare, în timp ce opoziția a observat că deficitul bugetar planificat devine îngrijorător. Potrivit estimărilor, la anul bugetul va avea o gaură de aproximativ 16 miliarde de lei.

Potrivit proiectului, în 2024 bugetul de stat va avea venituri de peste 66 de miliarde 600 de milioane de lei, în creștere cu 1,3 la sută față de anul în curs, iar cheltuielile vor fi de peste 82 de miliarde de lei, cu 2,2 procente mai mici decât în 2023. Deficiul bugetar este estimat la aproximativ 15 miliarde 700 de milioane de lei sau 4,6 la sută din Produsul Intern Brut.

De asemenea, datoria de stat prognozată pentru finele anului 2024 va constitui 125,5 miliarde de lei, dintre care 64,5 % va fi datoria de stat externă.

RADU MARIAN, președintele Comisiei economie, buget și finanțe: Nivelul datoriei externe a RM rămâne la un nivel mai mult decât rezonabil de 35 de procente din PIB, mult mai puțin comparativ cu alte țări din regiune, cum ar fi România – 50%, Georgia – 60% și de asemenea, unele țări din UE – cu peste o sută de procente. De asemenea, deficitul bugetar ca procent din PIB se reduce de la 6% planificat pentru 2023, la 4,6 pentru 2024 și e bine că ministerul are o abordare pragmatică pe aces subiect.

Opoziția parlamentară nu este de acord cu argumentele guvernării și atenționează că banii sunt sustrași din economie pentru achitarea datoriilor pe creditele contractate anterior.

OLEG REIDMAN, deputatul fracțiunii BCS: "Deficitul este compensat prin sustragerile directe din economie. Percepem impozite de la agenții economici și populație cu 5,5 miliarde de lei mai mult, iar veniturile bugetului sunt doar cu 0,8 miliarde mai mult. Adică este o sustragere directă a banilor din economie și direcționarea lor pentru plata împrumuturilor anterioare. Deficitul trebuie să fie direcționat spre investiții, pentru a crea noi surse de venit pentru buget, dar nu pentru necesitățile curente.

În același timp, reprezentanții guvernării au menționat că unele categorii de salariați vor beneficia de majorări salariale anul viitor. În special este vorba despre pedagogi, care vor primi lefuri cu 15 la sută mai mari. Va crește și salariul mediu pe economie. De asemenea, autorii proiectului de lege vorbesc și despre o rată de creștere a economiei naționale de 3,5 %, dar în condițiile ameliorării situației din regiune.

Argumentele guvernării nu au convins deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor să susțină proiectul celei mai importante legi a statului.

REIDMAN, deputatul fracțiunii BCS: Proiectul prezentat nu este un instrument de dezvoltare și susținere economică, dar nu instrument de supraviețuire a actualei guvernări. Un astfel de buget nu poate fi adoptat, deoarece nu răspunde necesităților naționale ale Republicii Moldova.

Pentru a doua lectură, proiectul va fi suplinit cu amendamente din partea deputaților. Procesul de vot va avea loc peste două săptămâni.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).