Marcați
Japonia donează un lot de medicamente pentru tratamentul tuberculozei
7.12.2023, 17:21
Mai multe medicamente pentru tratamentul tuberculozei drogrezistente. Autoritățile din sănătate au recepționat astăzi, un lot de preparate, inclusiv pentru copii, care sunt mai ușor de administrat și permit o doză mai precisă în tratamentele acestor maladii. Donația va asigura accesul la tratament atât pentru cetățenii din țara noastră, cât și pentru refugiații din Ucraina. Medicamentele au fost procurate cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, asistența tehnică fiind oferită de Parteneriatul Stop TB.

Evenimentul de recepționare a lotului de medicamente a avut loc la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”. Acesta cuprinde cinci tipuri de preparate, care acoperă 50 de cursuri de tratament, destinate adulților și șase tipuri de medicamente pentru zece cursuri de tratament, destinate copiilor. În anul 2022, în țara noastră erau înregistrate 2.121 de cazuri de tuberculoză, în timp ce 209 oameni au murit din cauza maladiei. Autoritățile din sănătate susțin că, în perioada pandemiei, numărul era mai mic, din cauza că oamenii nu se adresau la medic.

ANGELA PARASCHIV, secretar de stat al Ministerului Sănătății: Un singur tratament la un adult cu tuberculoză la rezistentă ajunge la 5.000 de dolari. Respectiv, un tratament la un copil cu tuberculoză rezistentă ajunge de la 500 până la 1.000 de dolari. Este un cost considerabil, pe care astăzi îl asigurăm împreună cu partenerii noștri pentru acești pacienți, care vor avea acces la acest tratament.

Donația procurată cu suportul Guverului Japoniei are o valoare de peste 330 de mii de dolari, iar medicamentele sunt mai ușor de administrat și permit o dozare mai precisă.

Specialiștii susțin că, din anul 2024, vor pune în aplicare o nouă schemă de tratament pentru persoanele cu tuberculoză, care își va demonstra eficacitatea mai rapid.

VALENTINA VILC, coordonatoarea Programului Național de răspuns la tuberculoză: Din 2024, noi includem schemele de 6 luni pentru tuberculoza drogrezistent. Diferența este enormă, 24 de luni și 6 luni. Schema aceasta este cu mult mai prietenoasă pentru pacienți, crește aderența la tratament și rezultatul succesului tratamentului este mai mare. Cu cât durata tratamentului este mai mare, cu atât mai mare este riscul că pacientul va întrerupe tratamentul.

Programul național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025, implementat în țara noastră, are drept scop majorarea ratei de vindecare în rândul pacienților, îmbunătățirea accesului la tratament pentru toți cetățenii, reducerea incidenței tuberculozei cu 50 la sută și a mortalității cu 75 la sută, comparativ cu anul 2015.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).