Marcați
Comisia Națională pentru Integrare Europeană a aprobat Planul pentru deoligarhizare
7.12.2023, 12:40
Comisia Națională pentru Integritate Europeană, convocată de președinta țării Maia Sandu, a aprobat un plan de deoligarhizare. Acesta face parte din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Comisia s-a întrunit cu o săptămână până la ședința Consiliului European unde va fi dezbătut subiectul deschiderii negocierilor de aderare la UE pentru țara noastră.

Comisia Națională pentru Integrare Europeană, prezidată de șefa statului, Maia Sandu, a aprobat un Plan pentru limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice, numit și plan de deoligarhizare, care face parte din cele 9 recomandări ale Comisiei Europene. Planul prevede excluderea lacunelor normative și deficiențelor practice, astfel ca instituțiile și resursele statului să nu mai poată fi utilizate în interesul unor grupuri criminale. De asemenea, conform planului, va exista un mecanism de monitorizare periodică a realizării măsurilor propuse de către instituțiile publice. Cei prezenți au discutat și care sunt următorii pași către îndeplinirea completă a tuturor recomandărilor Comisiei Europene. Totodată, au vorbit despre eforturile diplomatice în ajunul ședinței Consiliului European la care subiectul principal va fi inițierea negocierilor de aderare la UE pentru Moldova și Ucraina.

Pe parcursul acestei săptămâni discuțiile vor continua, a menționat Daniel Vodă. Consiliul European se va întruni pe 14-15 decembrie pentru a promova inițierea negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeană cât mai curând posibil.

Republica Moldova a depus cerere de aderare la UE pe 3 martie 2022. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a prezentat avizul său privind cererea Moldovei, după care, la 23 iunie 2022, Consiliul Europei a recunoscut perspectiva europeană a Moldovei și i-a acordat statutul de țară candidată la UE.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).