Marcați
Vameși români, reținuți într-un dosar de corupție
23.11.2023, 12:33
Transportatorii din Republica Moldova ar fi dat mită de până la 700 de euro în fiecare caz polițiștilor de frontieră din România, pentru a putea trece colete neverificate pe teritoriul Uniunii Europene. Trei angajați ai postului de trecere Sculeni România au fost reținuți în urma perchezițiilor care au avut loc, marți, la acest punct vamal. În același dosar mai sunt 24 de persoane, cercetate penal.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție din România, postul de trecere Sculeni din România a fost împânzit, miercuri, de mascați. Perchezițiile au avut loc într-un dosar de corupere active.

„În perioada 07 iulie – 08 noiembrie 2023, inculpații Mancaș Cristian, Bertea Gabriel-Alexandru și Baciu Iulian-Teofil, în calitățile menționate mai sus, în mod repetat, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, sume de bani (până la 700 euro), necuantificate până în prezent, de la persoane care efectuau activități de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene. În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, cei trei polițiști de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul peste graniță a anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile”, - se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție din România. 

Totodată, șeful postului de trecere Sculeni, Cristian Mancaș, în calitate de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins și primit de la o parte dintre subordonații săi sume de bani necuantificate până în prezent, pentru a „închide ochii” la „mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către polițiștii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei Sculeni. Unii călători de la acest punct de trecere au recunoscut, pentru Digi24 că, au unii angajați de la Sculeni le-au cerut mită, de altfel le împiedica deplasarea.

Procurorii intenționează să ceară arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele celor trei bănuiți. Din cauza statutului lor juridic, nu am putut afla care este poziția celor trei reținuți. În același timp, DNA mai anunțat că în cauză se mai efectuează acte de urmărire penală și față de alte 24 de persoane - agenți ai poliției de frontieră, vameși și persoane fizice.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).