Marcați
Ultimii opt cetățeni ai Republicii Moldova au părăsit teritoriul Fâșiei Gaza
15.11.2023, 17:41
Ultimii opt cetățeni ai Republicii Moldova, care au solicitat asistență, au părăsit, astăzi, teritoriul Fâșiei Gaza. Aceștia se află acum în siguranță în Egipt. Anunțul a fost făcut de ministrul afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Până în prezent, au revenit acasă din enclavă 45 de moldoveni.

Ministrul afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că din Fâșia Gaz au fost evacuați toți cetățenii moldoveni care au solicitat acest lucru. Operațiunile de evacuare au avut loc cu suportul României și al Ucrainei.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: Chiar astăzi ultimii opt cetățeni ai Republicii Moldova care au solicitat asistență în evacuarea din Fâșia Gaza au părăsit teritoriul și sunt la moment în îngijirea funcționarului nostru consular din Egipt. Acum câteva ore a fost finalizat procesul de evacuare a cetățenilor din Fâșia Gaza și anume a celor care și-au dorit să aibă sprijinul autorităților noastre pentru evacuare.

Popescu susține că, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene s-a lucrat intens în ultima lună pentru a acorda toată protecția moldovenilor aflați în Israel și Fâșia Gaza, unde e război.

Astfel, moldovenii care locuiesc și muncesc în Israel pot reveni acasă oricând. În același timp, din enclava izolată au fost evacuați în total 53 de moldoveni. Primii 36 de cetățeni au ajuns, la 9 noiembrie, la Chișinău. Aceștia au fost aduși la București cu un avion militar, pus la dispoziție de autoritățile române, care la fel și-au evacuat cetățenii blocați în Gaza. Cheltuielile pentru zbor au fost asigurate de autoritățile române, iar cele de transport de la Rafah spre Cairo și de la București la Chișinău au fost asigurate de Guvernul Republicii Moldova. Ulterior, în data de 10 noiembrie, au fost evacuați alți nouă moldoveni. Autoritățile din țara noastră au anunțat anterior că în enclavă ar fi în jur de 120 de cetățeni ai Republicii Moldova.

Amintim că Israelul se află în război de 38 de zile, după ce gruparea Hamas a lansat mai multe atacuri sângeroase în 7 octombrie.

Exclusiv TV
menu
www.exclusivtv.md © 2023 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.exclusivtv.md).